Vlog: "Wat is Spiritualiteit?"
Hogere - Universum

Vlog: "Wat is Spiritualiteit?"

Je leven verbeteren en vormgeven kan vanuit verschillende niveau's; ego, je zelf en gestuurd vanuit een hogere intelligentie. Het samenspel tussen jou als bewust zelf en deze hogere intelligentie (hart) is naar mijn mening de essentie van spiritualiteit.

Loading...

Blog: "Wat is Spiritualiteit?"

In deze vlog willen ik verder gaan op basis van hetgeen in heb verteld in de vlog met de titel "binnenwereld veranderen, stap 1". Waarin ik het belang benoemde van mindfulness in je leven om ruimte te creëren tussen jou als waarnemer en datgene wat je wil veranderen.

In deze vlog een stap verder, waarbij we ook zullen raken aan de essentie wat spiritualiteit is wat mij betreft. Om daar te komen geef ik in deze vlog antwoord op de vraag: wie is eigenlijk de architect van je leven? Of anders gezegd wie is er eigenlijk ontevreden over je leven? wie creëert jouw leven eigenlijk? en wie bepaalt er mocht dat zo zijn, wat er dan niet naar wens is en wat er moet worden verbeterd?

De Architect van je leven

Er zijn eigenlijk 3 mogelijke antwoorden op de vraag: wie heeft de leiding in jouw leven? Of het is je Ego, of het is je Zelf (hoofd) of het is een hogere intelligentie (hart).

Laten we beginnen bij het Ego: wanneer het ego de leiding heeft in je leven betekent dat eigenlijk dat je onbewust bent. Het ego aan de leiding betekent dat je jezelf continu vergelijkt met andere mensen en heel erg rekening houdt met de maatschappij en wat de maatschappij van ons vraagt. Je leidt je leven wat dat betreft heel erg aangepast. Aangepast aan de norm en ook aangepast aan wat jouw omgeving belangrijk vindt, volgens jouw inschatting. Nou, je kan het vervolgens al raden, een gevolg hiervan is op de lange termijn een ongelukkig leven, een leven wat niet helemaal overeenkomt met wie jij bent en wat jou echt gelukkig maakt.

Dan je Zelf als leiding in je leven: Dit is een meer bewuste staat. Dit is een staat waarin je het bewustzijn hebt ontwikkeld, dat het niet perse nodig is om te leven naar maatschappelijke maatstaven, dat je ook niet altijd rekening hoeft te houden met je omgeving. In deze staat zal je alleen nog wel vrij rationeel gedreven zijn. Je hebt waarschijnlijk je financiële leven bijvoorbeeld goed voor elkaar, qua materialisme een mooi huis, een leuke auto en qua sociaal leven en activiteiten eveneens, niets meer aan doen zou je zeggen. Maar op dit niveau zou het toch ook best kunnen zijn dat er op een gegeven moment iets van binnen begint te knagen. Iets knaagt in de zin van: doe je echt datgene wat je gelukkig maakt? doe je echt datgene waarvoor je in de wieg bent gelegd? Het komt er eigenlijk op neer: is er passie en een gevoel van zingeving in je leven?

"De essentie van spiritualiteit of bewust leven op het diepste niveau, is een leven in overgave. Een samenspel tussen een hogere intelligentie en jij als uitvoerder".
Hogere intelligentie

Wanneer het antwoord hierop “nee” is dan komen we bij stap 3: de hogere intelligentie die de leiding in je leven heeft. De situatie is wat dat betreft als volgt: Jij hebt op basis van al jouw kennis en ervaring je leven op een bepaalde manier vorm gegeven en toch blijkt dat datgene wat je uiteindelijk doet en hebt je niet gelukkig maakt. Er blijft een gevoel van leegte, er blijft een gebrek aan passie en zingeving.

Dat is het moment waarop je geestelijk gezien eigenlijk een stap opzij moet doen en moet toegeven; ik weet het niet meer, kan iemand me helpen? Met die vraag doe je vervolgens eigenlijk een beroep op de hogere intelligentie. De hogere intelligentie waarvan je zou kunnen zeggen dat deze is gezeteld in je hart. Mensen zeggen om die reden ook vaak luister naar je hart, daarmee bedoelen ze luister naar de hogere intelligentie die je in je leven kan aanroepen. Op het moment dat die hogere intelligentie in je leven is betekent dat, dat op dat moment die hogere intelligentie de architect wordt van je huis, de leiding over je leven (tijdelijk) overneemt. En dan kan het zijn dat je huis compleet wordt verbouwd (je leven verandert). Misschien dat het huis zelfs helemaal plat wordt gelegd en dat er een heel nieuw huis ontstaat. Maar, maak je geen zorgen, die hogere intelligentie heeft ook de ideale bouwtekening van je huis, en die bouwtekening zou heel goed ook anders kunnen zijn dan de bouwtekening die jij altijd in gedachte had. Het resultaat kan echter zo zijn dat het nieuwe huis wat nu ontstaat uiteindelijk veel beter is, dan wat jij ook zelf ooit had kunnen bedenken.

De essentie van spiritualiteit

Deze bovenstaande situatie schets is de “essentie van spiritualiteit” naar mijn idee. Het is een staat van overgave. Een samenspel tussen een hogere intelligentie en jouw eigen niet-weten. En waarbij jij in overgave leeft en je laat leiden door die hogere intelligentie. Maar je rol is niet passie, jouw rol is die van de uitvoerder. Jij bent de uitvoerder van die hogere intelligentie in deze wereld. Jij bent het instrument, “het mag stromen door jou”. Allemaal woorden om die staat te beschrijven. En het leven in die staat is binnen mijn visie de diepste vorm van bewust leven en de staat waar wij als mensen uiteindelijk allemaal naar toe moeten streven.


Zou je graag meer willen weten over een specifiek onderwerp, dan kun je hieronder een "verzoek" achterlaten? Vervolgens zal ik kijken of ik op basis van je verzoek een vlog kan maken.

Toegevoegde waarde voor uw bedrijf of organisatie?


Deel dit artikel


Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK
Loading...