Vlog: "Spiritualiteit, alcohol & conditionering"
Gezondheid - Voeding

"Spiritualiteit, alcohol & conditionering"

Er is een directe relatie tussen alcohol en verminderd bewustzijn. Volgens mij is dat voor niemand een geheim. Waar mensen zich echter minder bewust van zijn is dat alcohol er ook voor kan zorgen dat je continu een zelfde soort leven creëert, dezelfde levens-omstandigheden.

Loading...
Blog

Hier ga ik het hebben over de relatie tussen spiritualiteit en alcohol. Als spiritualiteit gaat over bewustwording en bewustzijn, dan lijkt dat niet samen te gaan met alcohol, waarbij alcohol een middel is waarbij je minder bewust wordt. Vanuit mijn eigen ervaring is het zo dat op het moment dat ik alcohol drink, ik mezelf een aantal stappen teruggooi in mijn eigen bewustzijnsontwikkeling. Daarbij voelt het dus ook duidelijk zo dat ik niet verder kom in mijn leven. Ik heb dat heel letterlijk ervaren in de periode dat ik een drukke baan had waarbij ik heel veel uren in de week draaide. In die situatie werd het zo duidelijk omdat ik het uiterste van mijn lichaam vroeg en daarnaast ook nog eens in de weekenden op stap ging en veel alcohol dronk. Daardoor had ik dus ook sterk ervaren wat het effect van alcohol was. Wat hierbij belangrijk is om te vermelden is dat vanuit spirituele leer het leven je ervaringen geeft om steeds bewuster te worden van jezelf. Deze ervaringen stimuleren je om meer bewustzijn in jezelf te ontwikkelen. Maar door alcohol gooi je jezelf juist terug in die ontwikkeling, wat betekent dat je die zelfde ontwikkeling opnieuw moet doormaken. Een woord die hierbij past is karma: het herleven van je conditionering en daarbij continu dezelfde patronen moeten doorleven. Als je je daar niet bewust van bent, creëer je continu dezelfde situaties. Het lijkt hierdoor alsof je niet leert van je lessen, wat dus ook zo is. Vanuit jouw perspectief, omdat jij in je bewustzijn bent teruggeworpen, zie je niet dat je continu dezelfde situaties creëert. Dit duurt voort tot het moment dat je hier bewust van wordt, waarbij je duidelijk inziet hoe bewustzijnsontwikkeling werkt.

Bewustzijnsontwikkeling verloopt in een opgaande spiraalvormige beweging. Je wordt steeds bewuster naarmate je hoger de spiraal opkomt. Je wordt steeds bewuster van je eigen patronen: je gedachten, emoties en gevoelens. Ook wordt je bewuster van de omgeving waarin je je bevindt. Dat is namelijk een een-op-een relatie. Dus hoe bewuster je bent in jezelf, hoe bewuster je bent van je omgeving.

Wat gebeurt er als je alcohol drinkt? Als je alcohol drinkt, gooi je jezelf weer terug in die spiraal van bewustzijnsontwikkeling. Dit heeft te maken met dat alcohol toch een bepaalde giftige stof is, waarmee je je hersenen vergiftigt. De cellen in je hersenen zullen zich hierdoor sluiten. Deze cellen zijn een soort van ontvangers van bewustzijn. Dus op het moment dat deze cellen gesloten zijn, neemt het vermogen van je lichaam om bewustzijn op te nemen af. Ik vertel dit nu niet omdat ik alcohol slecht vind. Ik leg dit uit zodat je weet wat er gebeurt wanneer je alcohol drinkt.

Op basis van je bewustzijnsstaat, ontwikkel je bepaalde levensomstandigheden. Op het moment als je alcohol drinkt en jezelf teruggooit in je bewustzijnsontwikkeling, ga je dus ook weer terug naar je vorige situaties. Het punt is om te doorzien dat je wilde ontstijgen van je situaties en alcohol ervoor zorgt dat je juist blijft hangen in je levensomstandigheden. Dit zijn vaak de mensen in je omgeving die elke keer weer dezelfde situaties en verhalen met jou delen.

Er zit een directe relatie tussen alcohol en je bewustzijn. De oefening is niet zo zeer om helemaal geen alcohol meer te drinken, maar om je bewust te worden wanneer je terugzakt in je bewustzijn. In mezelf heb ik heel duidelijk ervaren dat als ik twee biertjes dronk, er niets aan de hand was. Vanaf het derde biertje merkte ik dat ik meer terugzakte in mijn hoofd, in het denken, en daarmee onbewuster werd. In een bewuste staat hang je als het ware boven je denken en kan je heel duidelijk je gedachten doorzien. Je hebt dan een bepaalde vrijheid om met je gedachten mee te gaan. In een onbewuste staat ben je geïdentificeerd met je gedachten en heb je geen keuzevrijheid hierover en moet je weer je oude conditionering herbeleven. Bij het derde biertje merkte ik dus duidelijk dat ik dreigde weer terug te vallen in die oude conditionering. Nogmaals is dit geen pleidooi om niet meer alcohol te drinken, maar om je bewust te maken van wat alcohol met je doet en waarom je er bewust voor zou kiezen om minder of niet te drinken. Het helpt je als je je levensomstandigheden wilt verbeteren, wilt groeien in het leven en een hogere staat van bewustzijn wil ontwikkelen. Hierdoor kan je nieuwe situaties in het leven aantrekken en creëren, en dus niet continu hetzelfde verhaal telkens weer opnieuw te doorlopen omdat je de hele tijd vanuit dezelfde conditionering dezelfde omstandigheden in je leven creëert en daarmee ook aantrekt.

"De oefening is niet zozeer om helemaal geen alcohol meer te drinken, maar om je bewust te worden wanneer je terugzakt in je bewustzijn."

Deel dit artikel


Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK
Loading...