Vlog: "Geluk, Spiritualiteit en innerlijke rust"
Geluk - Acceptatie

Vlog: "Geluk, Spiritualiteit en innerlijke rust"

Geluk en Spiritualiteit worden vaak met elkaar verbonden, maar binnen mijn visie draait spiritualiteit niet primair om het streven naar geluk. Geluk is naar mijn idee een tijdelijk gevoel, wat kan ontstaan vanuit innerlijke rust en stilte. Het doel van spiritualiteit is van innerlijke rust je permanente basis te maken.

Loading...

Blog: "Geluk, Spiritualiteit en innerlijke rust"

In deze vlog wil ik het met jullie hebben over de relatie tussen spiritualiteit en geluk. Het ervaren van een geluksgevoel. Om te beginnen wil ik meteen iets duidelijk maken en dat is dat binnen mijn visie op spiritualiteit het doel van spiritualiteit niet is het streven naar geluk, naar een geluksgevoel.

Van spiritualiteit wordt je niet per definitie gelukkiger. Ik weet dat in spirituele boeken en tijdschriften spiritualiteit en geluk heel vaak aan elkaar worden gekoppeld en natuurlijk is er ook een relatie tussen die twee, maar het primaire doel van spiritualiteit is naar mijn idee niet om te proberen in een continue staat van geluk te verkeren. Binnen mijn visie is het doel van spiritualiteit het ervaren van innerlijke rust en innerlijke stilte, wat zeker een basis is om geluk te ervaren. Maar hoe dat met elkaar samenhangt zal ik zo nog verder uitleggen. Eerst nog even terug naar geluk.

Geluk is tijdelijk

De reden waarom geluk niet het streven is, is omdat geluk niet een permanente staat is die je kan bereiken. Geluk is een tijdelijke ervaring van 15 minuten, van 1 uur, soms van een paar dagen, misschien zelfs nog wat langer, maar uiteindelijk gaat geluk ook altijd weer voorbij. En omdat geluk tijdelijk is, kan je van geluk nooit een permanente staat maken. Dus moeten we in die zin zoeken naar iets wat meer permanent is en wat je wel continu kan ervaren en dat is innerlijke rust en stilte in jezelf. Het doel van spiritualiteit is om van innerlijke stilte en innerlijke rust jouw persoonlijke basis te maken. Iets wat er altijd is ongeacht de omstandigheden en ongeacht het tijdstip.

De afwezigheid van ongeluk

Vervolgens is het wel zo dat, omdat je juist die innerlijke rust en stilte hebt er ook gemakkelijker geluk in je leven kan ontstaan. Om dit te verduidelijken heb ik een overzicht getekend (2.35 minuut in vlog). Wat er gebeurt wanneer jij je spiritueel verder gaat ontwikkelen, is dat jouw middellijn, wat je ervaring van rust en basis is, heel duidelijk stabiel wordt. En wat je daarop volgend weer ziet is dat jouw pieken van geluk, dus jouw ervaringen van geluk altijd een extra surplus zijn, dus altijd een extra geluksgevoel bovenop jouw gevoel van rust en basis, wat ook een positief gevoel is.

En omdat je die spirituele basis hebt van rust en stilte, zal je niet meer onder die basis zakken en niet meer in het gebied komen van ongeluk. Dit in tegenstelling tot wat je in onze huidige samenleving veel ziet is, dat veel mensen heel erg schommelend door het leven gaan, waarbij ze de ene dag gelukkig zijn en dan de volgende dag ongelukkig en dan weer gelukkig en dan weer ongelukkig, wat heel erg een achtbaan is van emoties en je kunt je voorstellen dat dat ook heel veel energie kost, om op die manier door het leven te gaan.

Alles gaat voorbij

Dus spiritualiteit zorgt ervoor dat ongeluk uit je leven verdwijnt en er een stabiele basis in je leven overblijft van innerlijke rust en stilte, met daarbovenop alleen nog maar pieken van geluk.

Nu is het wel zo dat je door spirituele ervaringen ook hele erge euforische piekmomenten kunt hebben, die heb ik zelf ook ervaren. In deze ervaringen is alles fantastisch en zou het van buitenaf zelfs zo kunnen lijken dat je onder invloed bent van bepaalde middelen. Helaas zijn dit ook nog steeds geen permanente staten, want ook deze momenten gaan weer voorbij of zoals je het ook zou kunnen zeggen, uiteindelijk went alles.

"Het doel van spiritualiteit is niet het streven naar geluk, het doel is innerlijke rust en stilte. Geluk is het gevolg."
Content zijn

Wat er dus overblijft is een stabiele basis van stilte en rust en dat gevoel zou je het beste kunnen beschrijven als een gevoel van “content zijn”, van alles is prima, alles is ok. En als je dat gevoel is cijfers zou moeten uitdrukken, dan zou je kunnen zeggen dat dit het gevoel is dat je leven altijd een 7 is en daarbovenop komen pieken van 8, 9 en 10. Maar je gaat eigenlijk nooit meer echt onder die 7. Misschien nog een enkele keer 6.5 of een 6, maar echt onvoldoendes worden het niet meer. Je gaat nooit meer naar een 5 of een 4 of zelfs nog lager. Dat gevoel van content zijn is hetzelfde als het gevoel van rust en innerlijke stilte en dat kunnen ervaren gedurende je dagelijkse leven en dus eigenlijk als een permanente staat, dat is de spirituele oefening en dat is het doel van spiritualiteit.

Acceptatie

Je zou het ook nog zo kunnen zien. In het leven moeten we soms dingen doen die we wat minder leuk vinden om te doen. Dus als ik bijvoorbeeld in de regen een lekke band krijg en ik door de regen naar huis moet lopen, dan is het niet realistisch om te denken dat ik enorm gevoel heb van geluk en euforie. Maar het is ook niet zo dat, tenminste als je een bepaald bewustzijn hebt ontwikkeld, dat je heel erg ongelukkig daardoor hoeft te zijn. Nee, je kan prima naar huis lopen door de regen in een bepaald gevoel van acceptatie en dat gevoel te kunnen ervaren in elke situatie, dus ook in situaties die minder prettig zijn, dat is de spirituele oefening, om dat continue te kunnen blijven voelen.

De weg naar innerlijke rust

In andere vlogs heb ik al uitgelegd dat, dat er verschillende middelen zijn, verschillende gereedschappen, om die staat van innerlijke rust te ervaren. Dus mindfulness, meditatie en bijvoorbeeld Neuro-Linguïstisch Programmeren (NLP) en dat is de spirituele ontwikkeling, dat is de weg die je moet bewandelen om uiteindelijk die innerlijke rust in jezelf meer te kunnen ervaren.

De stap die vervolgens komt, is dat je vanuit die innerlijke rust, die diepere of hogere intelligentie kan ervaren die ik in andere vlogs ook heb benoemd. En natuurlijk is het dan ook zo, dat hoe meer in je contact staat met die bron, dus met die hogere intelligentie, hoe meer ruimte er in je leven ontstaat voor het voelen van geluks-ervaringen. Dus in die zin zijn spiritualiteit en geluk niet helemaal los van elkaar te zien. Want hoe meer je het leven leidt wat op jouw is afgestemd hoe meer geluk je ook in je leven zal ervaren of je zou het eigenlijk beter zo kunnen zeggen; hoe minder ongeluk je in je leven zal ervaren, omdat je niet meer de dingen zal doen die niet goed bij je passen.

Maar nogmaals, het doel is niet geluk op zichzelf. Het doel is innerlijke rust en stilte, zodat van daaruit geluksmomenten kunnen ontstaan en vooral dat er niet meer ongelukkige momenten, ongelukkige gevoelens in je leven kunnen ontstaan.


Zou je graag meer willen weten over een specifiek onderwerp, dan kun je hieronder een "verzoek" achterlaten? Vervolgens zal ik kijken of ik op basis van je verzoek een vlog kan maken.

Toegevoegde waarde voor uw bedrijf of organisatie?


Deel dit artikel


Loading...

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore, velit?

OK
Loading...